NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
AKCIJE

Bojkot FTV

Mučenje konja u Španiji

Spašen jež

Spašena sova

Izvještaji O Stanju Na Prostoru Šireg Regiona

WSPA Balkans Workshop (English)

Konferencija End Cap

Borbe Pasa

Stop Agoniji Životinja U Transportu

‘‘NOA’’ Protiv Odluke Grada

Ne Cirkusu U Banja Luci

‘‘NOA’’ Protiv Cirkusa

Akcija Flaer

GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo
AKCIJE

Otvoreno pismo Načelniku Opštine Prnjavora! 21.11.2008.

Darko Tomaš - zvanično novi načelnik Prnjavora

Potpisujući zapisnik o primopredaji, novoizabrani načelnik mr Darko Tomaš danas je zvanično preuzeo dužnost načelnika opštine Prnjavor. Preuzimajući dužnost načelnika Opštine, na sebe preuzimam obavezu i odgovornost, da sve svoje programe i aktivnosti realizujem za dobrobit svih građana opštine Prnjavor, bez obzira na vjersku, nacionalnu i političku pripadnost «izjavio je mr Darko Tomaš preuzimajući dužnost načelnika opštine Prnjavor.

Načelnik opštine Prnjavor mr Darko Tomaš još jednom se zahvalio svim građanima opštine Prnjavor, koju su mu ukazali povjerenje na lokalnim izborima, te za sledeću sedmicu najavio prvu konferenciju za novinare.

U petak 14.11.2008. godine u sali SO-e Prnjavor uručeni su certifikati 31 novoizabranom odborniku u novom sazivu Skupštine opštine Prnjavor.

PISMO:

Poštovani,
 
Čestitamo Vam na  izbornim i ličnim uspjesima, ujedno nadamo se da će se stanje na ergeli  Vučijak Prnjavor ubrzo  popraviti. Prvotno u pogledu zaštite i dobrobiti plemenitih životinja, koje se nalaze na ergeli Vučijak. Da ova  naša nadanja nisu bez osnova s obzirom na  note i posjete konzularnih predstavinika: Francuske, Engleske i USA  ergeli Vučijak, iniciranih  humanom akcijom  za spas  konja  projektom NOA i pisanim obećanjima od strane  nadležnog ministarstva i vlade RS, koja su data međunarodnim tijelima i asocijacijama  u vidu garancije da će se stanje na ergeli  popraviti o čemu smo upoznati  kroz saradnju i članski status u svijetskim asocijacijama za zaštitu životinja u 152 zemlje svijeta. NOA je član svjetske asocijacije  WSPA London UN.
 
Stoga se obraćamo Vama, poštovani  gospodine gradonačelniče Opštine Prnjavor, sa zamolbom da uz preuzete obaveze i odgovornosti  koje  sigurno nisu zanemarive,  posvetite dužnu pažnju stanju na ergeli, kao i samoj akciji Drušva NOA, koja ima humanitarni  karakter sa opštim zajedničkim opravdanim ciljem.

Poštovani gospodine Tomaš, mi smatramo kao i većina  građana male Evrope, koji se žele i u buduće ponositi svojom građanskom humanošću, tradicijom,  kao i kulturom  svojih  naroda, rodnim krajem i dragim nam zavičajem, da što prije poduzmete potrebne radnje,  kroz djelovanje opštinskih organa uz lično zalaganje, a u cilju normalizacije stanja na ergeli Vučijak.
NOA smatra da  samo zajedničkim radom  znanjem i umijećem možemo  riješiti  ovaj  slučaj koji  je nažalost, veliki kamen spoticanja u dosadašnjoj  prezentaciji i javnom predstavljanju opštine Prnjavor, što je do sada  nažalost  uporno gurano pod tepih kao i većina sličnih  teškoća koje stoje pred Vama kao obveza prvog čovjeka grada u narednom periodu.
S obzirom da  čvrsto vjerujemo  u čestitost  dobrih namjera i želju  građana Prnjavora kao i Vašu ličnu, smatramo da ne očekujemo previše  ako se zalažemo za opšte dobro po pitanju  zaštite životinja na ergeli Vučijak u Prnjavoru.

Činjenica je  da je ergela Vučijak ponos i kulturološki  raritet na daleko poznatog  prnjavorskog kraja, da je ergela lipicanera  jedina u BiH sa tako dugom tradicijom, sa velikim genetskim potencijalom  krvnih linija u  pogledu uzgoja, da je kao  takva   veoma poznata  i priznata  u svjetskim razmjerama, da  je javnost  cijele EU kao i svjetska javnost upoznata sa stanjem  konja na ergeli i sa trajnim teškoćama. Interesovanje za nihov  oporavak i zdravstveno stanje  ne smije se marginalizirati  ni na nivou opštine Prnjavor u narednom periodu, koja je djelom vlasnik ove jedinstvene neprocjenjene  vrijednosti  te je djelom samim tim  direktno  i odgovorna za  imovinu koja je na području Vaše opštine.

EU i SAD pokazuju veliko  interesovanje  za revitalizaciju  ergele i oporavak grla na ergeli  što je vidno iz  reakcija na ukaz o lošem zdravstvenom  stanju i gladovanju konja na ergeli, kao i na opšte loše  stanje u objektima Interesovanje  za stanje  konja pokazuju ne samo mnoge svjetske asocijacije već  i eminentni pojedinci,  poput arapskih šeika  Dubaia. Ovo  interesovanje dovoljno upozorava sve nas na odgovornost i ozbiljnost  pristupanju, što mnogima do danas nažalost nije bistro  s čim Prnjavor  raspolaže  i koji su potencijali  na ergeli  ugroženi: nestručnošću, nedovoljnom pažnjom i površnim dosadašnjim postupanjem  odgovornih za stanje na  ergeli te onemogućavanjem i sprečavanjen NOA  aktivnosti koje su definisane planom akcije kao destrukcijom  tempa  provedbe, ne poštovajući osnovne dogovore o načinu rada i djelovanja što može uskoro imati i svoje ozbiljnije  posljedice.

Sadašnje stanje i odnos  istih prema zajedničkom dobru i akciji  u radno izvedbenoj  fazi,  istovremeno nanosi veliku ne samo materijalnu  štetu cijeloj zajednici kao i gradu Prnjavoru, njegovim građanima kao i nama  koji i dalje tragamo  za  rješenjima kako bi uopšte došli u poziciju da  pomognemo i doprinesemo  ukupnom napredku  naše zajednice. Donacije vrijednih  lijekova iz uvoza  i sanitetetskog materijala koje smo kao  društvo za zaštitu životinja, kupili i uvezli u BiH za potrebe liječenja  konja su odbijene kao nepotrebne dopisom sa ergele što je krajnje nedopustivo ako se zna da smo u dogovorima sa predstavnicima UO ergele imali  jasan dogovor o našem angažmanu i kupovini lijekova i njihovom uvozu u BiH, a na osnovu odobrenja ministarstva koje je sa svim detaljima dogovora  s naše strane  upoznato od početka provedbe  humanitarne akcije .
Nadamo se da će te prihvatiti naš apel za saradnju u dobrom raspoloženju te da će te prihvatiti naše prijedloge.

Ujedno NOA podržava svaku Vašu  aktivnost koja će pomoći region Prnjavora, na korist zajednice ne ugožavajući opstanak  životinjskih  vrsta i njihovih  staništa  koja  su sve više ugrožena, djelovanjem čovjeka u prirodi, te  na osnovu toga  smatramo da:
Lovni  komercijalni turizam je u cijelom svijetu već odbačeni oblik  turizama, najgoreg  destruktivnog tipa kojeg ni afričke zemlje više ne nude  kao turističku ponudu u svojim zemljama sve ide  cilju  ka očuvanju  i konzervaciji  sve ugroženijih životinjskih vrsta  i staništa koje treba što prije (konzervirati i zaštititi od ubrzanog izumiranja na planeti jer u narednom desetljeću će izumrijeti trećina životinjskih vrsta na planeti (izvještaj UN) jedino se kod nas još iz neznanja i needukovanosti nudi lovni turizam  što je krajnje neprihvatljivio i za budućnost građana Prnjavora.
Rješenje koje je  jedino prihvatljivo je eko turizam koji je naj rasprostranjeniji obilik turizma sa najvećom dobiti  i ako i on ima svoja pravila  u vidu fotosafari putovanja  u očuvane prostore prirode kojih je sve manje u svijetu, a u čemu je prednost Vašega kraja .

Sadržajima iz ekologije(izložbama  foto radova) ponudom koja prati svjetske trendove moramo  na nov i prihvatljiv  način zaštititi već dobrano devastiran  lokalni  ekosistem koji želite u saradnji sa Švedskim saradnicima i provesti na području Prnjavora što je svakako  poželjno u što skorije vrijeme ali ne samo formalno i paušalno . 

Molimo Vas da se  što prije utvrde mogućnosti  uvezivanja u paket turističke ponude  već postojeći  potencijali  poput banje Kulaši, ergele Vučijak i aerodroma Aleksandrovac te na taj način oživi turistička   ponuda  lijepog i pitomog prnjavorskog  kraja, koji sigurno nije i ne smije  biti  meka  "turistima naoružanim do zuba" dugim cijevima, koji nas sve  podsjećaju na  nemila ratna dešavanja koja su cijelom kraju i stanovništvu  nanjeli  trajne posljedice i teškoće od kojih se i danas  jedva oporavljaju.
Prnjavorčani/ke  poslije svega zaslužuju bolje i više i tome  treba svi da težimo kao pojedinci i društvo  da što prije uhvatimo korak sa naprednim i razvijenim svijetom te da humanost krasi naš kraj  ljude i zajedicu. Nove generacije nam neće oprostiti  stalnu destrukciju i progon svega živoga što se kreće. Već uskoro će vas djeca ili unuci pitati. Kako su izgledale te životinje?
S obzirom na Vaše poglede i stavove imate priliku da oplemenite Vaš grad i edukujete nove generacije.

I bog voli hrabre.

Za ovako postavljene jasne ciljeve i  napredne opštinske  projekte svi su zainteresirani i  rado pomažu sve institucije EU, kojoj  se htjeli mi to  ili ne svakodnevno primičemo u periodu tranzicije, pa stoga djelujmo tako da ne padamo u  stare greške koje su nas već do sada sve skupa dovele na začelje civilizacije, što i danas ispaštamo kao narod koji je van svih tokova napredka i kao žrtve  lokalnih beskrupuloznih moćnika koji i dalje upropaštavaju sopstveni narod radi ličnih interesa koji ne mogu biti na korist zajednici.
 
Za većinu  ideja  ne bi bilo teško naći  ino. partnere za realizaciju kako  bi  mladima prnjavorskog  kraja  omogućili  nova zaposlenja i ostanak u svome kraju gdje bi mnogi našli zaposlenje  ako bi  prihvatili samo nešto od ponuđenoga na pravi način.
 
NOA Vas moli da više pažnje  posvetite ovoj tematici, ujedno nudimo saradnju, novoj opštinskoj  upravi  na rješavanju ovih teških posljedica  koje su veliki kamen spoticanja za sve nas i Vaš lijepi grad.
 
S poštovanjem,


za NOA   Dragomir  Mijić 

P.S.
Molimo:
Smatramo da smo dovoljno vremena  ustupili za upoznavanje sa radnim zadacima  i preuzimanjem  vodeće funkcije, te da je vrijeme da sa akcija provede. Akcija je u toku te Vas  molomo za termin, prijem kod gospodina gradonačelnika u što skorije vrijeme kako bi  definisali oblike pomoći  u skladu sa zajedničkim ciljevima akcije NOA.

INFO NOA

 

NOA - REAKCIJA

Ujedno izražavamo negodovanje  po pitanju učešća na manifestacijama vezanim za lov i ribolov jer ih smatramo  štetnim u svakom pogledu.  Kao i  samo pojavljivanje  na takvim manifestacijama  koja mogu više štetiti  ugledu nego koristiti  imidžu gospodina gradonačelnika  koji vjerujemo dijeli naše etičke stavove po pitanju zaštite životinja .

POGLEDAJTE JOŠ:

www.prnjavor.info

Prva plaketa zlatna

Vlada pomaže opljačkanoj opštini 

KALENDAR

VIDEO
AKCIJA: Ergela Vučijak

 

© 2006 - 2008 - Design by SM