NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo


VIJESTI

Crvenkapica i nešto više! 09.1.2009.

Charles Perrault (12 January 1628 – 16 May 1703)  autor  bajke  Crvekapica, rođen je u Parizu u  bogatoj  građanskoj  obitelji. Charles je pohađao najbolje škole i proučavao zakone  prije nego je  krenuo  putem  karijere u vladi  i usluga za vladu. On je sudjelovao u stvaranju Akademije nauke, kao i obnovi Akademije slikarstva.

JEDAN MODEL OBJAŠNJENJA BAJKE PRINCIPIMA PSIHOLOGIJE UČENJA

Kada je stara majka bolesna, a kćerka joj  živa i zdrava (i još  živi ni pola sata hoda od njene kuće) obično je ona čuva i njeguje, ne šalje samo djete kroz šumu  da je obilazi. Mada se u bajci ne naglašava da li je u pitanju majka Crvenkapine majke, ili svekrva.
U drugom slučaju je, prema vladajućem stereotipu odnosa snaha-svekrva, to prihvatljivo!
Pri prvom razmjenjivanju riječi sa vukom, očito je da ga se Crvenkapane  ne plaši i da ga je sretala i ranije, tj. vuk nije bio dotad zao (Crvenkapa ga odmah prepoznaje i odgovara: Dobar dan, vuče). Ćaska sa njim normalno.Znači, vuk u Crvenkapinom iskustvu još nije diskriminatorna draž za opasnost, odnosno, kaznu, a svako ocjenjivanje Crvenkape kao glupe osobe ili izdajice bake je nepošteno. Djete pristojno odgovara na pitanja starije osobe, baš kao što su ga roditelji i učili! Crvenkapa ne samo da poznaje vuka, već pokazuje da su stari znanci. Naime, ona zna i šta vuk zna (...dole je orahov gaj, za koji ti svakako znaš – stoji u svim verzijama bajke).

Ako je vuk toliko gladan, zašto ne napadne drvosječe ili lovce? Doduše, ovo može biti argument za psihoanalitičare: vuk nije homoseksualac. Ideš pravo kao da si pošla u školu – kaže vuk Crvenkapi. (Ovo je najjače!)  Alijas: Žuriš kod bolesne bake (koja te toliko voli i ti nju) kao da je baka važna koliko i škola? Kako li je ova kontradikcija preživjela vijekove? Vjerovatno pedagozi koji odlučuju o vaspitnosti bajki nemaju bake.


http://www.psihologijanis.org/

Po nekim psihološkim analizama jagode u bajci  o "Crvenkapici" koje Crvenkapica bere, su prihvaćene   kao simbol  ženske čednosti  koja treba da se čuva, dok vuk simbolizira muški princip  koji ugrožava suprotni spol. Navodno, jedna od poruka Crvenkapice je da žensko ne smije da ide samo i da treba da se čuva.

Pitanje je samo koliko je ova simbolika primjenjena uzrastu za koji je namijenjena?!

 

INFO NOA

KALENDAR

© 2006 - 2008 - Design by SM