NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo
Bear Online Information System


VIJESTI

Spašen ranjeni medvjed! 16.01.2009.

Predstavnik NOA za Federaciju BiH Dr sc. Nasir Sinanović, ujedno autor teksta i fotografija dokumentovao je upornost i odlučnost tima stručnjaka Sarajevskog Veterinarskog fakulteta u borbi za život medvjeda koji je kao žrtva krivolova dopremljen na kliniku.

Medvjed, tjelesne mase 140 kg, u komatoznom stanju pronašli su rendžeri javnog preduzeća Sarajevo šume Sarajevo. Uz pomoć  dr. Vedada Škapura dopremljen je do Klinike Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u stanju za koje je malo ko vjerovao da će biti prevaziđeno. Medvjed je bio u izuzetno lošem stanju, bez svijesti, sa poremećenim fiziološkim parametrima pulsa, disanja i tjelesne temperature. Također, bio je jako dehidrirao. Medvjed je imao ulaznu ranu na glavi, a rentgentskom snimkom potvrđen je lokalitet zaustavljenih fragmenata.

Na osnovu izuzetnih napora ljekarskog tima: Dr sc. Nasir Sinanović, Dr sc. Selma Filipović, Dr Hrvoje Milošević i  Alan Maksimović dr.vet.med., i Vedad Škapur dr.vet.med.,  medvjed je dva dana nakon prijema pokazao prve znakove poboljšanja. Iako se radilo o malom napredku, tračak nade pojavio se kada je pokazao znakove dolaska svijesti, iako je bio potpuno iscrpljen i nije se mogao pomjeriti.

Nekoliko dana nakon hirurškog zbrinjavanja već je pokušavao ustati, a desetak dana nakon toga boks u kome je bio smješten na Veterinarskom fakultetu bio je slabiji od njegove snage. Nakon provedenog liječenja na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu, medo (za koji skoro niko nije polagao nadu da će ostati živ), izliječen i u velikoj mjeri oporavljen pušten je u svoje prirodno stanište, tamo gdje je i pronađen. Sve to popraćeno je reportažom TV Kantona Sarajevo."

INFO NOA

KALENDAR

© 2006 - 2008 - Design by SM