NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo


VIJESTI

2009. u znaku osnivanja Centra za prihvat životinja NOA! 17.01.2009.

Godišnjim planom za 2009. godinu Društvo  NOA je dalo prioritet otvaranju Centara za prihvat životinja koje se trenutno nalaze u privatnom vlasništvu bez adekvatnog odobrenja institucija i smještajima koji ne zadovoljavaju potrebe životinja i propise Zakona o njihovom držanju. Po novom Zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja BiH divlje životinje mogu držati samo registrovani Zoo vrtovi po pravilnicima koji preciziraju ovaj Zakon. Upravo iz tih razloga neophodno je tokom 2009. godine načiniti izvedbeni plan smještanja kao i svu neophodnu infrastrukturu,  kako bi što spremnije dočekali  provedbu i realizaciju zakonske regulative BiH, te u potpunosti proveli smještanje životinja u centre za prihvat po standardima koji su definisani u zemljama u kojima egzistiraju ovakvi oblici zaštite divljih životinja.

Znači već sada treba pripremati centre i timove koji će biti spremni za prihvat životinja što bi uvelike doprinijelo potpunijoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, a istovremeno bi se izbjegle neželjene eutanazije životinja uslijed nepostojanja prihvatilišta i rehabilitacionih centara. Za provedbu planiranoga Društvo NOA je već u prvim danima januara uspostavilo neopohodne kontakte i sačinilo dogovore o saradnji, u cilju realizacije zaštite krupnih zvijeri u BiH, planom zaštite vuka i medvjeda po uzuru i iskustvima međunarodnih asocijacija koje se ističu u radu na zaštiti krupnih zvijeri. Izgradnjom centra za prihvat ovih vrsta životinja, a u saradnji sa lokalnom, entitetskim, državnom i internacionalnim organizacijama i asocijacijama izbjegle bi se mnoge nedoumice i odlaganja u provođenu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH. Neophodnost otvaranja ovakvog centra u BiH su uvidjeli i predstavnici ministarstva u RS kao i u Federaciji BiH sa kojima je NOA kontaktirala preko svojih predstavnika i opunomoćenika za područja. Zaključak je da se,u cilju očuvanja i zaštite krupnih zvijeri u BiH,  što prije: formira tim, uspostavi  saradnja, te pristupi realizaciji uz pomoć svijetskih i evropskih timova stručnjaka iz ove oblasti. 

Predstavnik Društva NOA za područje Federacije BiH Dr sc. Nasir Sinanović je ujedno imenovan od strane UO Društva NOA za voditelja  projekta u BiH i opunomoćeni predstavnik Društva NOA za područje Federacije BiH. 
Dr sc.Nasir  Sinanović je istaknuti borac za prava i zaštitu životinja u BiH, a ujedno i aktivni član EU tima koji radi na očuvanju i konzervaciji krupnih zvijeri u EU,dakle,istaknuti stručnjak u ovoj oblasti. Ovakvim uvezivanjem svih struktura kroz aktivan doprinos svjetskih NVO asocijacija te francuskih i holandskih partnera Društva NOA moguća je brza i djelotvorna provedba plana zaštite krupnih zvijeri u BiH što bi uvelike doprinijelo i pozitivnom imidžu BiH na putu priključivanja europskim  tokovima, ako se zna da je odnos svih građana i institucija prema zaštiti životinja jedan od bitnih  preduslova ulasku u društvo europskih zemalja.   

Društvo NOA ujedno očekuje više razumijevanja i kvalitetniju saradnju sa institucijama kao i veću podršku građana BiH u narednoj 2009. godini. "Rehabilitacioni Centar za prihvat divljih životinja" će pružati: utočište ugroženim vrstama u autentičnom prostoru njihovog staništa; pomoć, njegu i rehabilitaciju povrijeđenih životinja do njihovog oporavka i vraćanja u prirodu; a pružao bi mogućnost naučnicima da promatrajući ponašanje i navike pojedinih vrsta svojim naučnim radovima doprinesu očuvanju raznolikosti životinjskog svijeta u BiH.

POGLEDAJTE JOŠ

 

INFO NOA

KALENDAR

AKCIJA: Medo Miljen

 

© 2006 - 2008 - Design by SM