NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo


VIJESTI
Životinje u BiH su svakodnevne žrtve minskih polja 10.07.2009.

U našoj zemlji koja je nažalost ujedno i najminiranija zemlja Europe, svakodnevno od mina stradavaju divlje životinje koje su životno ugrožene u svojim staništima. Domaće životinje takođe su žrtve mina ali u ulozi ispitivača miniranih terena.

Vlasnicima pašnjaka i livada u miniranim područjima domaće životinje često posluže za ispitivanje sumnjivih označenih terena. Ti vlasnici namjerno puštaju domaće životinje u minirana područja kako bi bili sigurni da je teren prohodan za ljude. Raskomadana tijela domaćih životinja žrtava mina su meka za divlje zvijeri koje privučene leševima domaćih životinja postaju nove žrtve mina.

O broju ovako stradalih životinja od mina ne postoje nikakvi podaci koji bi ukazivali na taj problem  trajne latentne ugroženosti životinja u BiH. Pored već poznatih razloga smanjenja broja slobodnih životinja u BiH ovo je dodatni uzrok koji je specifičan u regionu. Mi smatramo da pored postojećih pisanih dvojezičnih tablica za  upozorenje stanovništvu, neophodno je instalirati i senzorske markere koji bi zvučno reagovali te na taj način sprječavale životinje da ulaze u minirana područja. 

Ovo je istovremeno i jedan od razloga zašto zahtjevamo potpunu obustavu i prestanak lova u BiH.

INFO NOA

KALENDAR
DONACIJE
© 2006 - 2008 - Design by SM