NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo

VIJESTI

Radni konji - Samarice 31.08.2009.

Već predugo bez zaštite u BiH

Poštovani/e

Vlasnik radnih  konja,  Predrag Popović iz okoline Kotor Varoša. Trenutno vrši šumsku eksploataciju radnim konjima koji se nalaze u  zaseoku  “Stojkovića rijeka”, selo Lepenica, opština Srbac. U prilogu tekstu  šaljemo Vam set fotografija, koje  potvrđuju naše navode o konstantnom mučenju životinja. Ovi konji rade u očajno teškim uslovima. Svakodnevno su premlaćivani na najgori neljudski način, pod prepunim opterećenjem koje prevazilazi snagu konja. Samo opterećenje ovih konja nije usklađeno sa stanjem raskvašenog strmog terena. Očekujemo hitnu efikasnu intervenciju kojom bi što prije zaštitili ove vrijedne životinje koje svakodnevno stradavaju radeći. O njima niko ne vodi računa na pravi način pa je zlokorištenje radnih konja u BiH uzelo maha. Ujedno šaljemo vam fotografije koje potvrđuju nastale povrede i ukazuju na nedopustivo stanje u kojem se nalaze životinje.

Ovim zahtjevamo od nadležnih, trenutnu obustavu radova kao i oduzimanje radnih konja od vlasnika kao i njihovo smještanje do oporavka.

 

Naši  mještani ne prihvataju tako nehuman način rada i očekuju sankcioniranje prekršitelja po vežećim zakonima kao i po osnovu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Uslovi u kojima ovi konji rade su katastrofalni kao i postupci vodiča koji upravljaju radnim životinjama što je osnov za pokretanje postupka. Stanovnici zaseoka Stojkovića rijeka sela Lepenica protestiraju protiv ovakog grubog do sad neviđenog postupanja prema radnim konjima. Zbog mogućih promjena mjesta i šumske eksploatacije u selu Lepenica, sigurni smo da se uslovi rada i stanje životinja u narednom periodu od oko mjesec neće mijenjati. U koliko budete trebali detaljne informacije o pozicijama, bićemo vam na raspolaganju.

V.K.

Po prijavi građana :

OPŠTINA-SRBAC

Adresa: Mome Vidovića 7, 78420 Srbac

Region: Republika Srpska

Načelnik:  Mirko Kojić

tel. 051/740-001,002, Faks 051/ 740-152

 

Prije par dana sam se telefonski obratio Društvu za zaštitu životinja NOA, a u vezi krajnje nesavjesnog odnosa prema konjima, jednoj od najintiligentnijih vrsta životinja. Naime oni se u brckim i mehanizaciji nedostupnim područjima i danas koriste za eksploataciju drveta, tzv. samarica. Iako ovaj način rada postoji od uvijek do danas nije utvrđen način korištenja konja za ove svrhe. Naše planinske šume i klisure su pune leševa radnih konja.

 

O ovom problemu nismo vam se moglli ranije obratiti pošto nije bilo načina kao u današnje vrijeme. Takođe vlasnici  konja bi brzo  mijenjali lokaciju rada, što im je uslovljavala šumska eksploatacija. Razlog našeg obraćanja je korištenje prilično neuhranjenih iscrpljenih životinja, u veoma teškim uslovima. Skoro svi od tih konja imaju otvorene rane na leđima.

Ako ne mogu da nose i iznesu teret, zbog blata u koje često zapadnu tokom rada u vrijeme kiša ili snijega, radnici ih bjesomučno tuku. Nije rijedak slučaj ugibanja ovih životinja u ekstremno teškim uslovima rada.  U brdima nema kontrole i ove životinje su bez bilo kakve zaštite što se mora mijenjati. Ovi radni konji moraju imati barem zdravstvenu zaštitu i registraciju. Kad imaju vozila zašto ne bi i ovi konji imala barem oznaku i svoj karton? Ovako bez kontrole lešine radnih konja vlasnici ostavljaju u šumi, bez ukopa i bez ikakve odgovornosti. Za jednu od situacija sam lično bio svjedok. Vlasnik radnih  konja Predrag Popović iz okoline Kotor Varoša čini veliki zločin prema konjima od kojih živi. Bilo bi dobro da sam razmisli o tom što i kako radi, pa barem nedeljom.

Želim vam puno uspjeha u daljem radu! 

(zaštićen izvor) NOA

KALENDAR
© 2006 - 2008 - Design by SM