NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo

VIJESTI

Pozdrav svima u timu Noa 05.01.2010.

Miljen i Miljen susret u Francuskoj

U prilogu je nekoliko fotografija g. Miljena Klajakovića nastalih 03.01.2010. prilikom  posjete i susreta s Miljenom medvjedom koji je kod nas živ i zdrav. Miljen je ovih dana   primio pozdrave i srdačne čestitke iz domovine, a u dobrom je raspoloženju dočekao i  Novu 2010.godinu. Prijatelj i član Noa tima.

Društvu  NOA želim uspješnu 2010. godinu i puno sreće!
 
Miljen Kljaković je za vrijeme novogodišnjih praznika prilikom boravka u Francuskoj posjetiio Miljena, bosanskog mrkog medvjeda, koji je svoj  dom našao kod nas u skloništu za rehabilitaciju životinja. Medo Miljen nam je dopremljen iz Banja Luke specijalnim vozilom u aprilu 2008. godine. Gospodin Miljen Kljaković je otkrio ovog smeđeg  medvjeda za vrijeme snimanja filma u Prijedoru. Medvjed je već tad bio u očajnom stanju u zatočeništvu koje je trajalo više od osam godina. Životinja je dugo i jako trpila  te je bolovala od hronične neishranjenosti, tako teško da nije imala ni formiran izmet što smo uočili već na prvim snimcima koje smo dobili zahvaljujući Društva NOA. Upozoreni stanjem medvjeda od bosanskog društva za zaštitu životinja Noa brzo je formiran tim za spašavanje koji je potom kontaktirao udruženje "Respectons" i naš rehabilitacioni centar u Francuskoj.

Ovaj tim je u više zemalja formirao čitav lanac solidarnosti koji je omogućio da akcija spašavanja uspije u potpunosti. Sve karike lanca su bile od velike  važnosti i sve su dale svoj doprinos  kako bi životinja napusila život poput pakla. Kada je NOA  preuzela stvar u Bosni, medvjed je bio težak samo 70 kg. U transport je krenuo sa 200 kg. Danas, on je sretno dosegao 350 kg, što je normalna težina za mužjaka Ursus  arctos, medvjeda u ovom slučaju.

Očito je da je g.Miljen Kljaković danas vidjevši medvjeda kojem je dato njegovo ime iz počasti, čovjeka koji je pokrenuo društva za zaštitu životinja i svoje prijatelje na internacionalnu akciju spašavanja, doživio pozitivan emotivni šok. Samo saznanje da ga nije vidio od 2007. od vremena snimanja filma u Prijedoru do danas i sjećanja na te trenutke kod g. Kljakovića i gospođe Nade izazvalo je pravu buru oduševljenja. Nekoliko puta naši gosti su izrazili oduševljenje i čuđenje  ljepoti i savršenstvu ove životinje koja je u međuvremenu postala veličanstveni primjerak svoje vrste s bogatim zimskim krznom da ne kažem kaputom.

Internet nažalost ne može preneti impresie ni naše emocije i zahvalnost koju vam upućujemo. To je, dakle to za šta se borimo, vezano uz susret ispunjen radostima i emociama  kojim  počinje i ova 2010. godina na Refuge de l'Arche.

Christian  Huchede član NOA

 

INFO NOA

KALENDAR
© 2006 - 2008 - Design by SM