NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo

VIJESTI

I Z V J E Š T A J

posjete imanju gosp. Emina Ljutića,Bistrica,Gornji Vakuf Obilazak imanja gosp.Emina Ljutića je realiziran 13.02.2012.godine u vremenu 12,30 – 15,30 h.uz prisustvo Gosp. Ljutića, prisutni su 3 člana snimateljske ekipe RTRS-a i Bogdana Mijić,sekretar Udruženja za zaštitu životinja NOA. Cilj posjete je ustanoviti činjenično stanje u pogledu načina držanja 2 medvjeda  za koja je Kantonalni veterinarski inspektor izdao rješenje o eutanaziji. Imanje gosp. Ljutića se nalazi na rubnom dijelu naselja Bistrica doslovno na obali istoimene rječice.Područje je ruralno a najbliže kuće su udaljene cca 100m.

U  udubini (cca 4m) nalazi se : 1 zidani objekat ( prizemlje- betonsko, sprat-cigla), manji dvorišni objekat tipa baraka i manji ribnjak. Od životinja smo zatekli : 2 medvjeda, 57 pasa i 1 bizam.

Medvjedi :

2 Medvjeda (stari 5godina,mužjaci) smješteni su u prostoru prizemlja zidanog objekta u fizički razdvojenim boksovima.Postoji zatvoreni  prostor – zaklon i otvoreni prostor načinjen od armaturne mreže primjerene debljine i zaštićen od oborina betonskom pločom. U oba boksa nalaze se bazeni koji se u ljetnom period pune vodom i medvjedima služe za kupanje.Na ogradi boksova nalaze se pričvršćene primjerene posude za hranjenje, a boksove smo zatekli uredno očišćene i prikladno prekrivene sijenom,slamom i ovčijom vunom s obzirom da je trenutna temperatura bila -8 stepeni.

Naš dolazak nije medvjede neuobičajeno uznemirio i osim znatiželje nisu pokazali znake razdraženosti ili agresije. Gosp.Ljutić nam je pokazao određenu zalihu hrane primjerene za ovu životinjsku vrstu. Po dobrom izgledu dlake i njihovoj veličini zaključili smo da su primjereno uhranjeni uzimajući u obzir činjenicu da ne kiberniraju jer se hranjenje provodi cijeli zimski period. PRIMJEDBA: Naša primjedba na način držanja je nedostatak primjerenog prostora za kretanje u smislu veće fizičke aktivnosti.

Psi:

U dvorištu se nalazi desetak pasa i svi imaju zatvoreni natkriveni smještaj u obliku boksa i pseće kućice sa steljom od slame i dostupnim zdjelama za hranu i vodu.Svi su primjereno uhranjeni sa dobrom kondicijom dlake i primjereno dobro socijalizirani kako prema životinjama tako i prema ljudima. Ostalih 47 pasa trenutno se nalaze raspoređeni u prostorijama na spratu zidanog objekta gdje su zaštićeni od hladnoće i padavina.Različite su starosne dobi,pretežno srednje veličine sa karakteristikama tipičnim za domaćeg psa.Prema riječima gosp.Ljutića do tako velikog broja pasa je došao zbog toga što stanovnici, znajući za njegovu ljubav prema životinjama, ostavljaju svoje neželjene životinje u blizini njegovog posjeda.

Bizam:

Životinja se nalazi u žičanom kavezu  u kojem je napravljen primjeren zaklon i cijela podna površina je pokrivena steljom od slame. Životinja ne pokazuje znake psihičke nestabilnosti a veličina i izgled dlake ukazuju da je prehrana primjerena i u dovoljnim količinama. U razgovoru sa gosp.Ljutićem doznali smo da hranu za životinje biljnog porijekla(voće i povrće) nabavlja u svojoj okolini jer živi u ruralnoj sredini, a hranu životinjskog porijekla nababavlja u obližnjoj klaonici krupne stoke gdje dobija iznutrice i klaonički otpad. S obzirom da ima manji ribnjak povremeno životinjama u obroke dodaje i ribu. Za vrijeme naše posjete na imanje su došli  građani – članovi Udruženje za zaštitu životinja iz G.Vakufa i Bugojna koji su sa sobom donijeli donaciju dehidrirane hrane za pse.

ZAKLJUČAK:

Zatečeno stanje u zimskim uslovima je primjereno,cijelo dvorište je očišćeno od snijega i bez prisustva životinjskih fekalija. Životinje ne pokazuju znake oboljenja a fizički izgled pokazuje primjerenu prehranu u dovoljnim količinama. Niti jedna jedinka od navedenih životinjskih vrsta ne pokazuje znakove agresivnosti što dokazuje da g.Ljutić  primjereno postupa sa životinjama o kojima brine. S obzirom da nismo pronašli nikakve dokaze da g. Ljutić na osnovu držanja životinja pribavlja imovinsku korist ili da je zbirka životinja otvorena za javnost,te da je način držanja životinja u smislu sigurnosti uobičajen u uslovima BiH, zaključili smo da životinje ne predstavljaju neposrednu ili posrednu opasnost za okolinu i okolno stanovništvo.

Naš zaključak ne znači da odobravamo ovakav način držanja životinja posebno medvjeda, ali smatramo da u načinu držanja i odnosu prema životinjama o kojima brine g.Ljutić ne postoje elementi zasnovani na činjenicama koji bi bili osnova za izricanje eutanazije kao najstrože mjere u cilju propisanom Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH niti je evidentna ugroženost ljudi. O posjeti i zatečenom stanju snimljen je profesionalni video i foto materijal za potrebe RTRS-a i našeg Udruženja. 

Izvještaj sačinila :                       

Bogdana Mijić                                               Dragomir Mijić
sekretar                                                             predsjednik

KALENDAR
© 2006 - 2008 - Design by SM