NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo


VIJESTI

Dramatična akcija spašavanja supova na otoku Krku.23.11.2008.

Sedam supova izvučeno iz spremnika za vodu!

O supovima, koji ne mogu izaći iz spremnika, dojavio je Antonio Polonijo, koji je do mjesta stradavanja vodio ekipu koja je ptice spasila, djelatnike Javne ustanove »Priroda«, članove Udruge »Animalia« i Gorske službe spašavanja – Rijeka.KRK / CRES – Bjeloglavi supovi stradavaju na različite načine – utapaju se u moru nakon što ih ljudi uznemiravaju podno njihovih gnijezda koje svijaju na stijenama iznad mora, pogibaju na električnim dalekovodima, umiru u mukama od posljedica trovanja, ubijaju ih puškama, zabilježeno je i stradavanje supa na čak 11.000 metara u sudaru s avionom, ali ova najnovija pogibeljna situacija u kojoj se našlo čak sedam supova, zasigurno će ostati zapamćena po svojoj bizarnosti. Naime, sedam supova spašeno je iz spremnika za vodu na otoku Krku, unutar Ornitološkog rezervata Glavine, nedaleko Vrbnika. O supovima, koji ne mogu izaći iz spremnika, dojavio je Antonio Polonijo, koji je do mjesta stradavanja vodio ekipu koja je ptice spasila, a bili su to djelatnici Javne ustanove »Priroda«, Gordana Pavoković i Lovro Gudac, predsjednik Udruge »Animalia«, Andrej Radalj i Danko Škalamera iz Gorske službe spašavanja – Rijeka.

http://www.ju-priroda.hr/

Spašavanje supova

Na mjestu događaja zatekli smo betonirani spremnik za vodu dužine oko 15 i dubine oko 6 metara, u kojem se nalazilo sedam bjeloglavih supova. Ispod otvora spremnika nalazio se otvor ispunjen vodom, a sam prostor spremnika ispunjen je drvenim otpadom. Andrej Radalj se uz pomoć Danka Škalamere, pomoću penjačke opreme spustio kroz otvor spremnika veličine 1x1 metar i u mraku lovio jednog po jednog supa, pazeći da se ptice ne ozlijede na armature koje su virile iz zidova. Supovi su nakon hvatanja u vrećama izvučeni na površinu. Terenskim pregledom je procijenjeno da su ptice u izrazito lošem stanju. Smjestili smo ih u vreće i prenijeli do obližnje uvale Ogrul, od kuda su plovilom prebačene u Vrbnik, a nakon toga u Oporavilište za bjeloglave supove Eko centra Caput Insulae Beli, doznajemo od biologinje Gordane Pavoković iz JU »Priroda«, koja ističe kako je ova akcija spašavanja pokazala da se koordiniranom suradnjom različitih institucija i udruga može puno učiniti za spašavanje divljih životinja.

Ptice duže vrijeme zatočene

U »bolnici« za supove u Belom na otoku Cresu, ptice su pregledali djelatnici Centra, a mjerenja su pokazala katastrofalne rezultate jer su ptice ozbiljno pothranjene, teže oko 6,5 kilograma, dok je uobičajena težina supa u prirodi između osam do deset kilograma. Osim pothranjenosti ptice su pokazivale opću iscrpljenost, jedan od njih nije mogao ni stajati, ni držati glavu uspravnom i smješten je u zaseban kavez. S obzirom da su ptice oslabljenih prsnih mišića sa ispupčenom prsnom kosti pretpostavlja se da su u spremniku bile duže vrijeme.
   Predsjednik Eko centra Caput Insulae Beli, dr. Goran Sušić kaže kako je situacija u Oporavilištu vrlo složena. Naime, u kavezu, koji je predviđen za svega par supova, sada je smješteno njih čak 18, pa su uvjeti boravka pticama jako teški, a sve pogoršava činjenica da je ovih sedam supova u izrazito lošem stanju.
   Za dr. Sušića posve je mistično kako je sedam supova moglo upasti u spremnik uskog otvora, a posebno ga zabrinjava što sve ukazuje da su u njemu bile duže vrijeme pa smatra da bi cijeli slučaj trebalo temeljito ispitati, jer se radi o zaštićenoj ptici.

http://www.supovi.hr

Polonijo: Išli su za krepanom ovcom...

Anton Polonijo, vlasnik obiteljskog imanja Vinca, nedaleko Vrbnika, vjerojatno je jedan od najzaslužnijih što priča spašavanja sedam bjeloglavih supova na otoku Krku ima sretan kraj. Naime, upravo je gospodin Polonijo prije nekoliko dana uočio supove u cisterni za vodu na svom imanju, koji su, zahvaljujući njemu, kao i pripadnicima Gorske službe spašavanja sretno spašeni.
Svoje imanje redovito obilazim, i prije tri dana u rupi, koja će u bliskoj budućnosti biti uređena kao podrum, ugledao sam žive supove. Mislio sam da ih je tri ili četiri, a poslije sam saznao da ih je čak sedam. Naime, u toj je rupi krepala ovca, i to ih je privuklo. Kada su ušli u rupu, više nisu mogli izaći. Otišao sam u Rijeku i zvao mjerodavne na otoku Cresu, međutim, nije mi se nitko javio, pa sam obavijestio Veterinarsku stanicu Rijeka. Djelatnici Veterinarske stanice povezali su me s gospođom Gordanom Pavoković, koja se bavi tematikom spašavanja supova. Zajedno smo otišli na teren, gdje su nas već čekali pripadnici Gorske službe spašavanja Rijeka, koji su pomogli pri izvlačenju ptica, opisuje gospodin Polonijo trenutke kojih će se vjerojatno sjećati cijeli život. Sama akcija, dodaje, trajala je dva do tri sata, a izvučeni su supovi svi bili živi, i, srećom, neozlijeđeni.

Svakog supa smo stavili u svoju vreću, i na rukama ih nosili do obale te ih ukrcali u čamce i prevezli do Vrbnika. Nakon toga su ih akteri akcije spašavanja odvezli na oporavak u Eko centar u Beli. Tamo su mi kazali kako su supovi dobro, nemaju nikakvih posljedica, i kako će ih zadržati do oporavka, a potom prstenovati i pustiti na slobodu, priča Polonijo, koji je jučer nakratko svratio u Rijeku te našoj novinarskoj ekipi ispričao cijeli slučaj.

Inače, gospodinu Poloniju susreti s bjeloglavim supovima nisu strani. Naime, on je prije nekoliko godina također u jednoj rupi našao bjeloglavog supa koji je imao raspon krila veći od tri metra, i darivao ga je Zoološkom vrtu u Zagrebu.
Na otoku Krku ima još dosta supova, posebice oko Vrbnika. Jedan sam dan, za vrijeme obilaska imanja, na jednom mjestu izbrojao čak trideset i tri bjeloglava supa, kaže Polonijo.
S. GAŠPERT

http://www.morsko-prase.hr

INFO NOA

KALENDAR

© 2006 - 2008 - Design by SM