NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

WEB SEKCIJA
ZANIMLJIVOSTI
GALERIJA
ZAKONI I AKTI
TEME +
1. Lov
2. Krzno
3. Zatočeništvo


VIJESTI

NOA - DODATAK 3.1.2009.

Zima zima, e pa šta je  …

Šetajući  Čilija i grijući  se refrenom poznate pjesmice,  primjetih u prolazu da je ipak došla neka Nova Godina,  koja je kao i do sada i ovaj put uspjela iznenaditi mnoge  svojim nenajavljenim dolaskom, a i još koječim.
Recimo onako frljoke budžetom. Ma nema veze mi imamo još jednu Novu Godinu ubrzo.

Šalabazajući tako gradom naletim na  neku odlakanu spodobu,  koje je možda upravo  ispala iz nekog niskoletećeg  vremeplova. Pa nekako već refleksno, po zakonu komutativnosti,  samo po sebi počeše da mi  se  nameću  pitanje. Koja je ovo godina? Odakle su ova  bića  ogrnuta kožama mrtvih životinja? Koliko je životinja platilo glavom  ovu skalameriju od bunde? Pokretno groblje je prohujalo pokraj  mene i Čilija prvom kosmičkom brzinom bez vidljivih tragova kočenja. Na svu sreću bez trajnih posljedica, samo smo ostali  onako zapahnuti  krajičkom naftalinskog oblaka i preživješmo. U svoj toj svojoj opijenosti naftalinskim isparenjima napisah.      

U 21. vijeku eri  sofisticiranih tehnologija, neke "dame" jednostavno kasne, da ne kažem kaskaju za vremenom. Žalosno je da iste još uvjek smatraju da se status iskazuje nošenjem krzna i koža  ubijenih i oderanih životinje. Krznene detalje i bunde mnogi na zapadu ni ne proizvode, a kamo li da ih neko priseban  odjeva. Ovaj svjestan pristup odijevanju  masovno  egzistira  već od početka  sedamdesetih godina prošlog vijeka. Sav taj  odbačeni  naftalinski  glamur  zapada  sada nažalost  dospjevaju  u SECOND HAND SHOP- ove po vrlo pristupačnim cijenama. Tako da sve češće možete na našim ulicama ovih zimskih  dana  sresti "dame"  ispale iz vremeplova. Uzgoj životinja radi njihovog krzna  je zabranjen u EU.  Zapad je odustao pa čak i zakonima zabranio ubijanje životinja radi krzna. Samo se kod nas još mogu  naći oglasi  po novinama koji nude dobru  zaradu i opremu za uzgoj činčila.
Za jednu bundu živom plati  60 činčila.  Možete reći šta god hoćete ali ipak je to masakr na vašim leđima. Toga morate biti svjesni i odgovorni bez obzira na rečeno. I sve to  samo radi hira, a prije svega  zbog  neodgovornog  ponašanja prema bićima koja pate u stravičnim  mukama. U svijetu je doskora  jako puno životinja stradavalo upravo radi  hira.  Mnoge su vrste izumrle ili su pred izumiranjem.

BiH građani nisu  bez osjećaja za ova pitanja usko vezana za opstanak civilizacije. Svakim danom ih sve više zaokupljaju ove teme. S razlogom. Jer BiH  je do te mjere  osiromašena da mnogi postavljaju pitanje. Šta će se dešavati u narednih desetak godina sa  prirodom i životinjama u našem regionu?
Građani osjećaju nagle promjene i sami trpeći posljedice uništavanja prirodne okoline.

 

INFO NOA

KALENDAR

© 2006 - 2008 - Design by SM