NASLOVNA O NAMA MATERIJALI VIJESTI ARHIVA GALERIJA LINKOVI KONTAKT

 

ZANIMLJIVOSTI
ZANIMLJIVOSTI

Uticaj osiromašenog uranijuma na životinje

U posljednje vrijeme širom svijeta u područjima ratnih razaranja, kao i na lokacijama na kojima su odlagana razna vojna sredstva, u moru i na kopnu su učestali nalazi, do sada nauci nepoznatih, jedinki - glavonožaca, riba, vodozemaca,  sisara  kao i  nepoznata  živa stvorenja koja  prije nisu bila viđena ni izučavana.

Takođe pojave mutacija u životinjskom svijetu u BiH i RS sve više upozoravaju. Ovaj region je izgleda još uvjek test poligon za mnoge koji u BiH izučavaju učinkovitost i posljedica svojih nehumanih ubilačkih naprava, doskora korištenih na ovim prostorima?  Pritisak javnosti na vlasti je svakim danom sve veći, na sve nadležne institucije, da konačno analiziraju i objave podatke, o  stanju i posljedicama. Tada bi mnogima bilo jasno, zašto u BiH i RS ima toljiko čestih slučajeva mutacija. Znali bi, zašto se u okolini Vladičinog Hana, udaljenog oko 40 kilometara od Bujanovca, stoka rađa s degenerativnim promjenama, zašto su ovce anemične i neotporne,  zašto miš iz sela Borovca ima rep sličan vjeverici, zašto je u Preševu carskim rezom ovca ojagnjila jagnje sa osam nogu i dva para ušiju, ili  zašto je krava otelila tele sa dvije glave. Zašto u rijeci Ukrini ima nepoznatih crvenih riba itd.

Slučaj za primjer. GORNJI MILANOVAC - U stadu Radoša Lazarevića (84) iz Brezne među mladunčadi jedne ovce pojavilo se lane. Kako je Lazarević izjavio agenciji Beta, ovca koja je lane donijela na svijet o njemu brine kao i o janjcima, iako se lane razlikuje od ostale mladunčadi jer ima duge noge, izduženu njušku, uspravne uši i neobične dlake po tijelu. Veterinar iz Gornjeg Milanovca Radoslav Jevremović rekao je da "to biološki nije moguće" i dodao da se "u životu svašta događa", te da je moguće da je  došlo do mutacije gena, što je zanimljivo sa naučne tačke gledišta. Vlasnik ovce istakao  je da će "lane" čuvati i čekati  da vidi hoće li se 'pretvoriti' u srnu ili neku drugu životinju.
(Beta)

O zdravstvenom stanju ljudi bolje da ne iznosimo činjenice,da ne uznemiravamo javnost. Utjecaj radijacije na životinje bio je katastrofalan i u slučaju Černobila, što i danas privlači pažnju nauke. Zbog radijacije  šire  područje Černobila ostalo je zaključano kao sigornosna zona. Činjenica je da na tako velikom prostoru čovjek više ne živi to područje postalo  je najveći  rezervat životinja koje su se vratile i žive u potpunom miru i tišini. Istraživanja pokazuju da su se vratile i životinjske vrste koje se više ne mogu naći u prirodi koju kontrolira čovjek.

 


Mjerenja onečišćenja potvrđuju da se u zraku još uvijek nalazi određena količina plutonija ali herbicidi, pesticidi, industrija, buka i ljudsko uznemiravanje na ovom velikom području  više ne postoje. Možda je černobilski epilog  samo pogled u našu  budućnost  ili budućnost  planete zemlje, ako čovjek  nastavi sa samouništenjem? Priroda će biti vraćena životinjama koje će u harmoniji s njom znati  nastaviti živjeti kao da čovjeka ovdje nikad nije ni bilo. Ljudski pakao i propast  ponovno bi otvorili put  životinjama u spas, upravo kao što  potvrđuje zaključana zona - Černobil i neke davne svima poznate  priče o velikom potopu. Još uvjek se raznim  utjecajima iz okoline ne pridaje  potrebna važnost iz kojekakvih razloga, a posljdice uglavnom snosimo svi.


Prilozi u nastavku:

http://www.dep.ba

http://www.ekoforum.org.yu/

http://www.health.state.mn.us/

 

INFO NOA

KALENDAR

 

© 2006 - 2008 - Design by SM